Quantcast
Channel: novelltävling – Eva Ulleruds Skrivarlya
Viewing all 128 articles
Browse latest View live

Tusen och en natt

$
0
0

Sofi Poulsen arrangerar sin tredje novelltävling under titeln Tusen och en natt.

Så här står det på hennes facebook-sida:

Nu är den äntligen här, min TREDJE novelltävling.

De klassiska sagorna ur Tusen och en natt kan vi väl alla. Men vad skulle hända om de istället skulle utspela sig 2019? Eller om den klassiska sagan fick en twist som gör att man helt plötsligt inte alls har en aning om vad som kommer att hända?

Nu har vi möjligheten att ta reda på hur det skulle kunna gå. Under hösten 2019 planerar Sofi Poulsen Förlag att ge ut en antologi med helt nya sagor som baseras på klassikerna i Tusen och en natt. Antologin är tänkt för läsare från 15 år och uppåt. Men då behöver jag din hjälp.

Regler:

För att vara med och tävla måste du vara 18 år eller ha målsmans tillstånd.

– Ett bidrag är en novell skriven på svenska om högst 30.000 tecken inklusive mellanslag.

– Bidraget får ej vara tidigare publicerat.

– Namnge filen med ditt namn och novellens titel.

– Bidrag skickas senast den 28:e februari 2019 till sofi@sofipoulsen.se och ange ”Tusen och en natt” i ämnesraden.

– Historien måste baseras på en av sagorna i Tusen och en natt. Sedan väljer du:
1. Den ska utspela sig i nutid eller i framtiden
eller
2. Du tar den klassiska Tusen och en natt-sagan och ger den en twist, a fairytale gone bad.
3. Eller varför inte både 1 och 2.

– Novellen måste kunna kategoriseras till någon av fantastikgenrerna (fantasy, science fiction, skräck) eller någon av deras subgenrer.

Arbetsgruppen avgör vilka noveller som uppfyller kriterierna och på övriga grunder antas till antologin.

Upphovsrätt:
Genom att skicka in novellen ger du Sofi Poulsen Förlag rätten att redigera och använda ditt verk i antologin, oavsett vilket format förlaget väljer att använda; pappersbok, e-format eller som ljudbok.

Du behåller rätten till din egen novell och kan publicera den i andra sammanhang.

Medverkande i antologin får ingen ekonomisk ersättning men erhåller det traditionella författarexet och har möjlighet att köpa loss exemplar till ett lägre pris för egen försäljning.

***

Fler tips här

The post Tusen och en natt appeared first on Eva Ulleruds Skrivarlya.


Swedish Zombie söker blodisande skräck

$
0
0

Skriver du skräckberättelser? Eller vill du testa att skriva riktigt blodisande skräck? Det är faktiskt riktigt intressant att se vad man kan åstadkomma även om man skriver i andra genrer och tidigare inte ens övervägt att prova! Vare sig du är skräckens mästare eller ser det som en utmaning att försöka så har Swedish Zombie nu startat antagningsperioden för en ny skräckantologi. Utöver att det uttryckligen ska vara blodisande skräck är man öppen för olika typer av texter: poesi, prosa, flash fiction, microfiction, twitteratur, drapor och en-meningar.

OBS: du måste först bli medlem i facebookgruppen Bårhuset, det blir du snabbt och lätt på följande länk: https://www.facebook.com/groups/2057566954464137/

Så här står det i utlysningen:

BERÄTTELSER FRÅN BÅRHUSET: MATERIALINLÄMNING. VAD KAN DU SKICKA IN?
Genre: skräck. Tydligt uttalad och blodisande skräck. RIKTIG SKRÄCK!
Du kan skicka in: Klassiskt eller modernt. Monster eller människa. Blommande poetiskt eller grafiskt våldsamt. I ”Berättelser från bårhuset” har skräcken inga gränser – förutom skräcken själv! Det finns kort sagt inga teman eller begränsningar. Vad vi eftersöker är uttalad och isande skräck, RIKTIG skräck, där: *det finns någon form av monstruös antagonist med onda avsikter *det går åt helvete (bildligt eller bokstavligt) för minst en protagonist *det amoraliska/nedriga/ondskefulla vinner.
Fokuset i denna antologi ligger på kortare texter som ska möta någon av följande kriterier: *Prosa på max 30 000 tecken *Kortformat som flash fiction, microfiction, twitteratur, drapor och en-meningar *Lyrik och poesi
Max antal bidrag per person: 3 Bidragen får inte vara publicerade förut och du måste vara 18 år för att delta. Deadline är midnatt den 31 december 2018
Teckensnitt: Times New Roman, 12 p Radavstånd: 1, 5 Format: .docx
VIKTIGT: Dokumenten ska INTE innehålla ditt namn då juryn kommer att läsa anonymt. Döp filen med namnet på titeln.
Mejla till: barhuset@swedishzombie.com. Märk mejlet med titeln på ditt bidrag. Skickar du två bidrag så gör det i separata mejl.
Har du frågor så inboxa Swedish Zombie.
JURY: Juryns ordförande är författaren Johannes Pinter (Vackra kyrkor jag besökt, De mörkermärkta, Monster, monster).
Juryns övriga sammansättning är ännu inte fastställd, men det blir en mix av etablerade författare och skräckentusiaster som gör urvalet. Juryn kommer läsa era bidrag anonymiserade.
————————————————————————————————————–
VIKTIGT! Avtalsinformation: Ersättning utgår inte, men författaren erhåller ett friexemplar samt möjlighet att köpa rabatterade exemplar. I nuläget är tanken att ge ut boken som print on demand, men funderingar finns på andra lösningar, samt även utgivning som e-bok och ljudbok.
Detaljerade avtal kommer tecknas med berörda författare innan publicering. Viktigt är dock att vara bekväm med att bidraget ska vara exklusivt för antologin i två år räknat från publiceringsdatum samt att avtalstiden för tryckt bok och e-bok är fem år. Avtalstiden för ljudbok blir eventuellt längre.
————————————————————————————————————–
Med reservation för felskrivningar och hjärnsläpp.

****

Om inte blodisande skräck är din grej finns fler tips på skrivartävlingar här

The post Swedish Zombie söker blodisande skräck appeared first on Eva Ulleruds Skrivarlya.

Ketchup of the day

$
0
0

Nu kommer novelltävlingarna i en uppiggande ström och med stor bredd! Så här ser listan ut just nu.

Ketchup of the day tipsar om sin novelltävling, som pågår till 5/11. Max 10.000 tecken, med associationer från en bild.

Så här står det på Ketchup of the day´s hemsida:

NOVELLTÄVLING

Nu är det dags igen! Vi lyser upp höstmörkret med en novelltävling. Kanske vill du öva upp ditt skrivande? Här är ett utmärkt tillfälle till att komma igång!

När: Skicka in ditt bidrag senast den 5 november 2018
Hur: Berätta bilden! Skriv en text utifrån de associationer du får av bilden här intill. Novellen ska vara skriven på svenska och får inte ha publicerats tidigare. Max 10 000 tecken inklusive blanksteg. Det vinnande bidraget publiceras på vår webbplats. Skriv till novell@ketchupoftheday.se.

 

The post Ketchup of the day appeared first on Eva Ulleruds Skrivarlya.

Julskräck med Opulens

$
0
0

Opulens har utlyst en novelltävling på temat julskräck. Två månader har man på sig att fånga den för bidragen ska vara inne till lucia. Spännande ämne som onekligen ger ett antal idéer.

Så här står det i utlysningen:

Säg ordet jul och fantasin triggas! Efter en lång mörk höst kommer snart den gastkramande julen att åter kasta sig över oss med alla sina ångestfyllda paketinköp, brännvin till skinkan och obalanserade släktingar som råkar riva upp gamla familjerelaterade sår som just börjat läka. Inte nog med det; det går att föreställa sig  hur ren ondska fyller atmosfären och hotar den verklighet vi klamrar oss fast vid.

Det kan givetvis finnas mer än ett sätt att föra in skräck i en tid av ledighet som annars ska präglas av glädje, kärlek, givmildhet och harmoni.

Längden på novellen ska vara 9 000-18 000 tecken inklusive blanksteg, och den får inte ha publicerats tidigare. Skicka novellen i ett worddokument.

Sex författare kommer att koras och presenteras i magasinet under julen då vi förstås också publicerar vinnarbidragen. De som kommer på första, andra och tredje plats får varsitt grafiskt blad av Opulens Melker Garay samt keps och tygväska med vår logga. De som kniper 4-6:e pris får Opulens förlags första roman Telegrammet från New York istället för en tavla.

Bidrag mejlas till novelltavling@opulens.se och kan skickas till och med 13 december.

***

Du vet väl att det finns fler tävlingstips här?

The post Julskräck med Opulens appeared first on Eva Ulleruds Skrivarlya.

Julskräckis till julkalender

$
0
0

Miramir söker 10-20 författare till årets julkalender. Julskräckis ska det skrivas och så här står det på Miramirs hemsida:

Julkalendern 2018

Vill du vara med i Miramir Förlags julkalender? Vi söker 10-20 författare som vill skriva skräck och har snabba fingrar!
Vad går det ut på? Jo, ett avsnitt av en julskräckis per dag med final den 24:e december. Det kommer bli en start på historien som läggs upp 30:e november, och sen ska ett avsnitt postas online varje dag ( jag lägger upp det på kvällen så det publiceras nästa morgon). Du får en eller två dagar i december som DU är ansvarig för och ska skicka in din text (korrigerad så gott det går) till mig senast 22:00 på kvällen innan.

Blir det riktigt bra kan det bli en e-bok.

Så vad ska du göra för att ha en chans att få vara med?
Skicka en liten kort, läskig text på ca. 10 rader till miramirmanus@gmx.ch senast 31:a oktober vid midnatt. 🙂

Vad väntar DU på? Skicka in din skräcktext nu!

****

Om du gillar skräck, eller kanske får en julskräckis över när fantasin börjat flöda, så missa inte Swedish Zombies och Opulens utlysningar, du hittar dem här.

Lycka till!

The post Julskräckis till julkalender appeared first on Eva Ulleruds Skrivarlya.

Everlasting publishers stora novelltävling 2019

$
0
0

En ny novelltävling igen! Denna gång är det Everlasting publishers som bjuder in och temat är fantasy och skräck:

Novelltävling!

Vi letar efter författartalanger som vill delta i vår tävling.
# Novellen kan innehålla allt från fantastik till skräck, men får gärna vara lite ”spooky.”
# Åldersgrupp från unga vuxna – vuxna (15+)
# Den ska vara på minst 3000 ord och max 5000 ord.
# Radavstånd 2 och teckenstorlek 12.
# Novellen ska vara på svenska och får inte vara publicerad tidigare någonstans, varken på hemsida eller sociala medier.
# Tio vinnare kommer att utses av oss.

Deltagare medger genom att sända in sin novell till tävlingen att den vid vinst publiceras i vår samling som kommer att släppas lagom till Halloween 2019. Någon ersättning utgår inte, förutom att få publicera sin novell samt två pocketböcker med samlingen.
Deadline 28 februari 2019.

Novellen skickas som word-dokument till:
manus@everlastingpublisher.com
Skriv i ämnesraden: Novelltävling – Halloween.

The post Everlasting publishers stora novelltävling 2019 appeared first on Eva Ulleruds Skrivarlya.

SciFi/skräcknoveller sökes av Marwa

$
0
0

Nytt tävlingstips: SciFi/skräcknoveller sökes av Marwa Förlag:

Vad händer när vardagliga tekniska föremål inte uppför sig som de förväntas? När rakapparaten får smak på blod eller mobiltelefonen börjar skicka hemliga meddelanden till alla i din adressbok?
Här kommer en novelltävling där du får chansen att ta ut svängarna och utforska dessa frågor och många, många fler!
Novellen ska ha tema ”modern teknik gone wrong” eller varför inte ”Ghost in the machinery”? Det vill säga, den ska handla om vanliga tekniska apparater och hjälpmedel som de flesta känner till och som används i nutid. Men tekniken ska på något sätt vändas emot sin användare. Exempel på apparater är mobiltelefoner, kaffebryggare, blodsockermätare, brödrost, ja, du fattar.

Regler:
För att vara med och tävla måste du vara 18 år eller ha målsmans tillstånd.
– Bidraget får ej vara tidigare publicerat
– Namnge filen enbart med novellens titel i .docx format (ej PDF) och skicka ditt bidrag senast den 31 mars 2019 till manus@marwaforlag.se. Ange ”Novelltävling” i ämnesraden. I mailet uppger du dina kontaktuppgifter, samt novellens titel. Se till så att sidorna är numrerade, Times New Roman, 12 punkter och med 1,5 i radavstånd.
– Novellen måste kunna kategoriseras till science fiction / skräck / spänning. Maxlängd på novellen är 10 000 ord.
Upphovsrätt:
Genom att skicka in novellen ger du Marwa Förlag rätten att använda ditt verk i antologin, oavsett vilket format förlaget väljer att använda; pappersbok, e-format eller som ljudbok.
Du behåller rätten till din egen novell och kan publicera den i andra sammanhang.
Medverkande i antologin får ingen ekonomisk ersättning men erhåller det traditionella författarexemplaret och har möjlighet att köpa loss exemplar till ett lägre pris för egen försäljning.

***

Fler tävlingstips finns här!

The post SciFi/skräcknoveller sökes av Marwa appeared first on Eva Ulleruds Skrivarlya.

Novelltävling med inspiration från historiska dräkter

$
0
0

Catoplebas Förlag och Göteborgs Stadsmuseum har startat en novelltävling med inspiration från historiska dräkter:

VINN UTGIVNING OCH EN EXKLUSIV VISNING AV STADSMUSEETS MAGASIN! 

Historiska föremål kan lätt sätta fart på fantasin. Ett par skor eller klänning från en svunnen tid är som gjorda för att väva historier kring och det är exakt vad vi vill att du ska göra. Inför vårens stora historiska modeutställning anordnar Göteborgs stadsmuseum i samarbete med det Göteborgsbaserade fantastikförlaget Catoblepas förlag en novelltävling. Ett av de utvalda föremålen från utställningen måste på något sätt ingå och novellen ska ha inslag av fantastik, exempelvis steampunk, fantasy, skräck, mystiska väsen eller science fiction.

SE UTVALDA FÖREMÅL
https://bit.ly/2OzaBPB

En jury utser vinnarnovellen. Ytterligare ett antal noveller kommer väljas ut av Göteborgs Stadsmuseum och förlaget för en delad andra plats. Dessa noveller kommer att samlas i en antologi och publiceras av Catoblepas förlag. Antologin kommer att säljas i Catoblepas nätbokhandel och även finnas till försäljning i museibutiken. Vinnarbidraget kommer dessutom att publiceras på museets hemsida och sociala medier.

Bokrelease och prisutdelning sker på Stadsmuseet 4 maj 2019 i samband med invigningen av utställningen.

Juryn tillkännages inom kort.

NÄR:

Tävlingen startar den 9 november och slutar 15 januari 2019

KRITERIER FÖR TÄVLINGSBIDRAG:

Max 5 000 tecken
Novellen måste på något sätt inkludera ett av föremålen som finns listade nedan.
Novellen måste innehålla något inslag av fantastik
Novellen måste ha en koppling till Göteborg

VINNAREN FÅR DETTA:

Diplom utfärdat av Göteborgs stadsmuseum
Publicering av novellen på Göteborgs stadsmuseums hemsida och sociala medier
Exklusiv visning av föremål i museets magasin! Du får bjuda med fyra gäster.
Publicering av novellen i antologin
Ett exemplar av den färdiga boken

ANDRAPRISTAGARNA FÅR DETTA:
Varsitt exemplar av den färdiga boken
Författarnamn publicerade på Göteborgs stadsmuseums hemsida och sociala medier
Inbjudan till bokrelease på Göteborgs stadsmuseum

VILLKOR:
Novellens längd: Max 5 000 tecken
Novellen får ej vara publicerad tidigare
Förlaget har ensamrätt på utvalt material i 24 månader, därefter återgår alla rättigheter till författaren
Förlag och författare redigerar manus i samråd innan utgivning
Royalties utgår ej
Juryns beslut kan ej överklagas
Du ska vara 18 år och uppåt. Under 18 år behöver du målsmans tillstånd
Genom att delta i tävlingen accepterar du ovanstående villkor

SÅ HÄR DELTAR DU:
Skicka ditt bidrag till novell@catoblepas.se
Skriv Novell i ämnesraden
Döp dokumentet till novellens titel
Skriv INTE ditt namn i dokumentet utan endast i mailet

Vi ser fram emot att läsa era bidrag!

http://catoblepas.se/
https://goteborgsstadsmuseum.se/blogg/novelltavling-tema-historiska-drakter

Catoblepas förlag är ett Göteborgsbaserat indieförlag som grundades av Lupina Ojala hösten 2015. Inriktningen är nyskriven svensk fantastik, främst fantasy och steampunk.

Tävlingen är inte är sponsrad, organiserad eller administrerad av Facebook.

The post Novelltävling med inspiration från historiska dräkter appeared first on Eva Ulleruds Skrivarlya.


Skrivarsidan fyller 20 år och firar med novelltävling

$
0
0

Skrivarsidan fyller 20 år och firar födelsedagen med en novelltävling på tema Tiden. De bästa bidragen kan komma att ingå i antologin Revansch 2020. Födelsedagen är i mars och sista datum för att sända in bidrag är 1/3. Så här står det på hemsidan:

SkrivarSidans novelltävling 2019 utlyser vi för att fira att SkrivarSidan fyller 20 år i mars 2019. Tävlingen är öppen för alla som är över 18 år. OBS! Inskickade noveller kan komma att ingå i antologin Revansch 2020.

REGLER:

* Temat är Tiden. Du är fri att tolka det som du själv önskar.

* Texten får vara högst 7 000 tecken inklusive mellanslag lång och teckensnittets storlek ska vara 12. Vi håller hårt på längden, annars blir det inte rättvist för alla.

* Du får delta med max ett bidrag och det ska vara skrivet på svenska.

* Novellen får inte vara publicerad på nätet eller på papper.

* När du skickar in novellen godkänner du eventuell publicering på hemsidan och i antologin.

* Bidragen ska vara inskickade senast den 1 mars 2019 till novelltavling@skrivarsidan.nu. OBS! Glöm inte att bifoga ditt namn, postadress och e-postadress. Du måste vara 18 år för att delta, det är p.g.a. att du måste vara myndig och ha ett bankkonto för att kunna ta mot eventuella vinstpengar.

PRISER:

Tre vinnare utses och eventuella hederspriser. Dessa får sina noveller publicerade på SkrivarSidan den 29 mars och i antologin Revansch 2020 som ges ut år 2020.

1:a pris 1500 kr + Revansch 2020 + diplom

2:a pris Revansch 2020 + diplom

3:e Revansch 2020 + diplom

OBS! Vinnaren betalar eventuell skatt.

The post Skrivarsidan fyller 20 år och firar med novelltävling appeared first on Eva Ulleruds Skrivarlya.

Novelltävling och litteraturkryssning

$
0
0

Nätverket Sverigeförfattarna arbetar för att sprida litteratur och läsning genom att bland annat ordna intressanta litterära event runt om i landet. 7-8 april avgår deras tredje Litteraturkryssning med Birka Cruises och i samband med detta har man nu utlyst en novelltävling. 15/3 är deadline för novelltävlingen men man ytterligare en tävling, som inte kräver något skrivande, och den har deadline IDAG.

Så här står det om novelltävlingen på Facebook:

Novelltävling!
Vad vore en Litteraturkryssning utan en novelltävling?
Boka din kryssning, maila in din novell och du har chans att vinna ett författarporträtt med intervju på Sverigeförfattarnas hemsida, en flaska champagne samt få novellen publicerad på vår hemsida och FB-sida. Vinnaren koras med pompa och ståt under kryssningen.
Regler: Temat är ”Författardrömmar” och ska bestå av ca 1500 ord eller ca 8500 tecken inkl blanksteg. Ditt bidrag behöver vi ha senast den 15 mars-19 till bigbiba@hotmail.se Märk mailet med Författardrömmar.
Hela programmet ser du här: http://www.xn--sverigefrfattarna-6zb.se/
Boka kryssningen här: www.litteraturkryssning.se
Juryn består av Sverigeförfattarnas styrgrupp. Juryns beslut kan inte överklagas.
Arrangörer är Sverigeförfattarna i samarbete med Birka Cruises.

Litteraturkryssningen verkar vara mycket bra upplagd och innehållsrik såväl vad gäller själva resan som det digra litterära programmet. Tävlingen är alltså öppen för dem som deltar i kryssningen.

Och den andra tävlingen då?

Jo, de som bokar senast idag kan vinna en lyxkryssning för 1-3 personer med Birka Cruises! Det framgår av Sverigeförfattarnas sida. Jag har för säkerhets skull kollat och enligt uppgift gäller detta tävlingschans även idag, 5/1.

En trevlig och lärorik kryssning som dessutom har dubbel vinstchans – önskar alla deltagare både lycka till och trevlig resa!

Här finns listan över 2019 års tävlingstips.

The post Novelltävling och litteraturkryssning appeared first on Eva Ulleruds Skrivarlya.

Tema Lager till Ordkonst

$
0
0

Nu söker tidskriften Ordkonst bidrag till ett nytt nummer, denna gång på tema Lager.

Vadå Lager? Jo, lite hur som helst, associera. Lagerarbetare, lageröl, hudlager. Fram till 4/2 har du på dig att mejla in bidrag till bidragtidskriftenordkonst@gmail.com.

Så här står det på hemsidan och på  facebooksidan:

Ordkonst söker bidrag till tema LAGER

 17 januari, 2019

Det är sent 2010-tal. Någon är trött på söta hundvalpar och perfekta hudtoner i flödet. Nu visar vi upp vår osminkade vardag, livestreamar den så kallade verkligheten bortanför uppuffade kuddar. Det här skulle kunna vara ett nummer om en NK-påse som accessoar, om att läsa “rätt” litteratur, om ett säljigt mörker.

Men en morgon när ljuset skiner in på ett visst sätt, när älsklingens ögonfransar är långa. Är det en instagramlycka?

@->—

I en artikel på Kritiklabbet skriver Osvald Wiklander om forskaren Sianne Ngais tre affektbegrepp, och hur de beskriver vad som händer med litteraturen i dagens informationsöverflöd. Interesting, cute och zany, tre ord som man kan slänga fram om en twitterdikt eller en artsy bild i ett flöde.

En författarskola ska ha uppläsning och använder en bild till facebook-evenemanget där det står ”fint”, svart tryck på vitt papper. Vi klickar i “intresserad”. Finns det något under “fint”, under interesting/zany/cute?

I romanen Summer of hate av Chris Kraus reser Catt och Paul tillsammans genom USA, de fotar stenar på lavafält, fotar bortglömda städer. Catt jämför det med situationisterna som blivit populära igen inom akademin, men säger att akademikerna glömt bort det fundamentala: njutningen. Catt och Paul är nyförälskade, de njuter såklart, och är inga duktiga akademiker. Vi vet inte hur bilderna de tar på lavastenarna ser ut, men vi kan tänka att det är intressant. Gulligt. Pyttelite galet.

@->—

Men lagerarbetarna då? Lager som i en god öl? Skönhetsrutinens lager av hud som scrubbas bort eller smörjs in? Du väljer själv vilka lager på lager. Vi söker bidrag på tema LAGER!

Ordkonst är Akademiska Föreningens litterära utskott med säte i Lund. Vi publicerar skönlitterära texter, essäer, recensioner, fotografier och illustrationer, men också andra experimentella former av litteratur och bild. Även sådant som inte är relaterat till temat är intressant. Se bara till att inte skriva med ditt namn i dokumentet då inskickat material bedöms anonymt.

Skicka ditt bidrag till: bidragtidskriftenordkonst@gmail.com senast den 4e februari.

 

The post Tema Lager till Ordkonst appeared first on Eva Ulleruds Skrivarlya.

Mötesplatsen

$
0
0

Tidningen Skriva kom idag, den självklara mötesplatsen för oss som skriver, och temat för nästa novelltävling är också MÖTESPLATSEN. Oj, så många tänkbara motiv jag ser framför mig!

4.000 tecken, som vanligt, och deadline 4 mars. Denna gång är Tidningen Skrivas samarrangör ABF och den som vinner första pris kan välja mellan kur hos ABF i Göteborg eller presentkort på Adlibris.

Länken till inlämningssidan leder just nu till den förra novelltävlingen men medan du börjar fundera på din text kommer Tidningen Skriva att uppdatera sidan.

Lycka till!

The post Mötesplatsen appeared first on Eva Ulleruds Skrivarlya.

Essätävling

$
0
0

Jag går just nu ett par utbildningar i bland annat essäskrivande. Ett riktigt roligt område att prova på! Essän är ett område som gränsar till snart sagt allt annat skrivande, att färdas genom den är som att ha fått ett tågluffarkort världen runt. Och vet ni vad – det finns skrivartävlingar även för essäer!

Svenska Kulturfonden arrangerar för sjunde gången Hans Ruin essätävling. ”Men är inte den bara för finlandssvenskar?” hör jag någon säga. Nix, i reglerna står att alla som skriver på svenska är välkomna att delta!

Och du, den arrangeras bara vart tredje år så om du gillar att skriva essäer eller till och med har en liggande – skicka in! Bara ett bidrag per person.

Så här står det på hemsidan:

Hans Ruin-essätävling

Nu ordnar vi den sjunde Hans Ruin-essätävlingen. Tävlingen pågår till den 18 mars 2019.

En god essä?

Essän är stilistiskt njutbar. Mer personlig än den ordinära vetenskapliga prosan, mer lärd än den rena skönlitteraturen och mer eftertänksam än den utpräglade journalistiken.

Regler

Essän ska vara tidigare opublicerad och skriven på svenska. Essän kan omfatta ca 3-10 sidor, max 22 000 tecken (med blanksteg).

Tävlingen genomförs av Svenska kulturfonden i samarbete med de finlandssvenska kulturtidskrifterna Ad Lucem, Astra, Finsk Tidskrift, Horisont, Ikaros, Ny Tid och Nya Argus.

Bidragen bedöms av en jury och vinnarna offentliggörs i den 18 juni 2019. De vinnande bidragen publiceras i den tidskrift som skribenten önskar.

Tidskrifterna kan också, med skribentens samtycke, publicera övriga bidrag. Samtliga prisbelönta bidrag publiceras i en gemensam antologi hösten 2019.

Textsamlingar med bidrag från tidigare tävlingar finns bland våra publikationer.

Pris

Första pris i essätävlingen är 4 000 euro, andra pris 3 000 euro och tredje pris 2 000 euro.

Såhär deltar du

Sänd ditt bidrag anonymt till:
”Hans Ruin-tävlingen”
Svenska kulturfonden
PB 439
00101 Helsingfors

Bifoga dina kontaktuppgifter i ett separat och slutet kuvert. Tävlingsbidrag inlämnas senast den 18 mars 2019 (poststämpel 18.3.2019).

Frågor och svar

Har essätävlingen någon åldersgräns?

Nej, alla intresserade är välkomna att lämna in sitt bidrag.

Jag undrar om essätävlingen endast är för finlandssvenskar?

Nej, alla som skriver på svenska kan delta.

Kan man delta med flera bidrag?

Nej, alla tävlingsdeltagare lämnar in en essä var.

Har essätävlingen något tema?

Nej, temat är valfritt. Din essä kan alltså behandla vilket ämne som helst!

Kan min essä delta i flera tävlingar samtidigt?

Nej, tävlingsbidraget ska vara unikt. Hans Ruin-essätävlingen avgörs i maj med prisutdelning i juni. Om ditt bidrag inte hör till de prisbelönade denna gång kan du givetvis sända essän till någon annan tävling.

När ordnas nästa essätävling?

Essätävlingen arrangeras vart tredje år. Just nu pågår den sjunde tävlingen och pågår framtill den 18 mars 2019.

Om jag vinner, kan min essä publiceras var som helst?

Nej, de prisbelönta essäerna publiceras i någon av följande tidskrifter enligt skribentens önskemål: Ad Lucem, Astra, Finsk Tidskrift, Horisont, Ikaros, Ny Tid och Nya Argus. Se www.tidskriftscentralen.fi om du inte är bekant med de finlandssvenska kulturtidskrifterna och har svårt att välja.

Vem var Hans Ruin?

Författaren, filosofen Hans Ruin (1891–1980) verkade i både Finland och Sverige. Tävlingen som instiftades 2003 uppmärksammar hans fina essäistik. Närmare information, se t.ex. Biografiskt lexikon för Finland eller Filosofia.fi

 

För närmare information, kontakta juryns sekreterare ombudsman Matts Blomqvist, +358 50 592 3795, e-post matts.blomqvist(at)kulturfonden.fi.

The post Essätävling appeared first on Eva Ulleruds Skrivarlya.

Snöstorm i Kvällsstunden – och tips till dig

$
0
0

Det är alltid uppmuntrande att hitta sina noveller i veckotidningar. Ännu är det inte vår för idag fann jag min novell Snöstorm i Kvällsstunden. Toppen att hitta när man ser igenom posten! Illustrationen av Gunnel Branzell gjorde mig extra glad, precis så hade jag tänkt mig att det såg ut när den lille parveln, Elias, gick iväg.

Snöstorm i Kvällsstunden

Snöstorm i Kvällsstunden

 

 

 

 

 

 

Kvällsstunden är en veckotidning av ett ovanligt slag, lite mer gammaldags och framför allt full av seriösa och intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord samt noveller, korsord –  och inga annonser.

Att skriva veckotidningsnoveller är ett perfekt sätt att hålla igång skrivandet även när man vill ha en dags paus från den längre text som är på gång. En nyttig form av prokrastinering!

Det är inte bara noveller som tas in, Kvällsstunden vill också gärna ha verkliga berättelser – och betalar för dem. Vare sig du skriver om egna erfarenheter eller ren fiktion är du alltså välkommen!

Så här står det på deras hemsida:

Alla har en historia att berätta och vi vill så gärna läsa just din unika eller speciella berättelse från verkliga livet – med dina egna ord. Tveka inte! Skriv ner din berättelse och skicka den till oss. Blir den publicerad blir du belönad!  

Vad är en Läsarberättelse?

“Läsarnas egna berättelser” är en avdelning i tidningen som publiceras på sidorna 16-17 varje vecka. En läsarberättelse kan handla om i stort sett vad som helst. Kanske om en livsavgörande händelse, om en speciellt minnesvärd resa, om en speciell plats, eller om ett personligt möte med någon intressant person… Minnen och erfarenheter från barndom och yrkesliv är också exempel på sådant som Kvällsstundens läsare uppskattar att få ta del av.
I bästa fall har du också en eller flera bilder att knyta till din historia, som kan ge extra krydda åt din berättelse. Då är också chansen större att just din berättelse får plats i tidningen.

Hur skickar jag in min berättelse?

Skriv ner din berättelse i en vanlig ordbehandlare. Spara sedan dokumentet på din dator. Texten får inte vara kortare än 1100 tecken och inte längre än 9000 tecken. Textdokumentet bör förutom texten innehålla rubrikförslag samt eventuella bildtexter. Glöm inte att avsluta din text med ditt namn, alternativt en signatur (se exemplet i tipsrutan här nedan). Om du bifogar digitala bilder, se till att de är “högupplösta”. Det går även bra att skicka bildoriginal för inskanning till oss. Hur du gör det beskrivs närmare i den bekräftelse du får på mejl av oss när du skickat in texten.

När du är redo att skicka din berättelse till oss är det bara att trycka på den röda knappen här nedan!

 

 

The post Snöstorm i Kvällsstunden – och tips till dig appeared first on Eva Ulleruds Skrivarlya.

Ny Aritonantologi – om Förlorare

$
0
0

Ariton Förlag har givit ut många populära novellsamlingar, inte minst Fikaböckerna. Egentligen skulle det inte bli någon ny bok just nu men beslut är till för att ändras och ägarna till Ariton fick en idé som de inte kunde motstå, därför planeras, till glädje för många, en ny Aritonantologi – om Förlorare.

Så här står det på förlagets facebooksida om Aritonantologin:

Av personliga hälsoskäl hade vi egentligen bestämt oss för att inte publicera några böcker i år. Men en alltför oemotståndlig bokidé gör att vi väljer att omvärdera vårt beslut.

Vi välkomnar därför nu bidrag till en novellantologi om förlorare och misslyckade personer. Berättelser om LOSERS helt enkelt.

Viktigt att ha i åtanke är att vårt utgivningsområde är personlig utveckling. Vi gillar därför berättelser som är sedelärande. Gärna med en twist. Intelligent fyndiga och kluriga berättelser uppskattas också. Vi är inte ute efter att göra en humorbok men självfallet vill vi att berättelserna ska vara underhållande och berörande.

För mer information om riktlinjerna för novellen läs vår FAQ som du hittar som fastnålat inlägg i detta event. Vänligen skicka din novell till e-post info@ariton.se senast 14 april 2019 kl 23.59 för att vara med i uttagningen. Jag lovar att inte ta illa upp om du skriver LOSER i ämnesraden.

Ariton Förlag ger ut böcker inom personlig utveckling. Vi fokuserar på berättelser som berör som vi sprider genom böcker, artiklar i våra fem webbtidningar, webbradio och webb-tv.

Petra Ariton
Förlagschef
info@ariton.se

The post Ny Aritonantologi – om Förlorare appeared first on Eva Ulleruds Skrivarlya.


Jul igen!

$
0
0

Medan snön smälter i norra Sverige och snödropparna blommar söderut kan det passa att tänka en liten stund till på julen. Fram till 30/4 tar Emelie Kempe och Nohiding Förlag emot bidrag till nästa upplaga av novellantologin Jul igen.  På hemsidan anges 1/4 men tiden är förlängd.

Det är en julnovell på max 4.000 ord som önskas, de 24 bästa väljs ut att ingå i boken.

Utöver glädjen och äran att publiceras får författaren ett ex av den tryckta boken.

Så här står det på hemsidan:

Jul igen

Efter succén 2017 gör julantologin ”Jul igen” comeback 2019. Under förra omgången kom närmare 100 bidrag in, 24 blev utvalda och publicerades i en julkalender med temat jul/vinter. Med namnet ”Jul igen”. Nu hoppas NOHIDING förlag att intresset är lika stort inför nästa år – och varför inte passa på att skriva ditt bidrag redan nu när julen ändå är här?

Är du intresserad av att vara med? Härligt!

Tävlingsreglerna följer nedan:

  • Bidraget måste skickas in i Word-format
  • Bidraget skickas till nohidingforlag@gmail.com, märk mejlet med: Jul igen
  • Bidraget får innehålla maximalt 4000 ord
  • Bidraget måste vara skrivet på svenska
  • Deltagarna får skicka in mer än ett bidrag
  • Genom att skicka in bidraget till oss ger du oss rätten att läsa och redigera verket, för djupgående redigering krävs författarens godkännande
  • Bidraget får inte vara publicerat sedan tidigare
  • Från publiceringstillfället har Nohiding förlag ensamrätt till novellen under ett år framåt
  • Genom att skicka in bidraget godkänner författaren att novellen publicerar på de plattformar som förlaget avser passande, oavsett om det är i tryckt form, e-bok eller något annat.
  • Bidraget måste vara inskickat den 1/4, 2019 (och det är alltså ändrat till 30/4)
  • Målgruppen är unga vuxna och vuxna, och manuset ska hålla sig till genren fantastik

 

Fler tävlingar hittar du som vanligt här

The post Jul igen! appeared first on Eva Ulleruds Skrivarlya.

Hälsingesagor

$
0
0

Ett novelltävlingstips för dig med anknytning till Hälsingland kom nyss från Björn Velander.

Så här står det på deras FB sida:

Föreningen Hälsingesagor i samarbete med Fåglar förlag utlyser en novelltävling där de vinnande bidragen ska bli en antologi med nyskrivna sagor från Hälsingland.
Novellerna ska rikta sig till vuxna läsare och gå under genren fantastik. Fantastik är en samlingsbenämning på litteratur som har någon form av overklighet, såsom fantasy, sci-fi, urban fantasy, magisk realism och dystopi m.m.

Tävlingsregler:

§Du som tävlar ska ha en anknytning till Hälsingland. Allt från att du är född och uppvuxen i landskapet till att du spenderade en sommar här.

§Novellen ska utspela sig på en befintlig plats i Hälsingland.

§Du bestämmer om det ska vara då-, nu- eller framtid. Så länge du får in fantastiken.

§Novellen får innehålla max 50 000 tecken inklusive mellanslag.

§Ditt bidrag ska inte vara tidigare publicerat

Skicka in din novell senast den 1 september 2019. Skicka bidrag och frågor till halsingesagor@gmail.com

Skriv inte era namn på själva novellen då de kommer att läsas anonymt pga att det finns risk att vi känner till er och vi vill vara neutrala i läsningen. Skriv bara titeln i novelldokumentet och både namn och titel i mailet.
Skriv även kortfattat om din koppling till Hälsingland i mailet.

Vinnarna får varsitt exemplar av den färdiga antologin och möjlighet att köpa fler för inköpspris. Du får ingen ekonomisk ersättning men behåller rättigheterna till novellen efter antologins publicering.

Juryn består av medlemmarna i föreningen Hälsingesagor och beslut om vinnare kan inte överklagas. I och med att du skickar in ditt bidrag till oss samtycker du till att vi publicerar din text som tryckt bok, e-bok och ljudbok.

Om inte tillräckligt många bidrag har den kvalitet vi söker har vi rätten att inte publicera antologin. Om du inte varit med i en novelltävling tidigare så tänk på att skicka in en väl genomarbetad text. Vi korrekturläser vinnarbidragen.

The post Hälsingesagor appeared first on Eva Ulleruds Skrivarlya.

TABU

$
0
0

Efter en fullständig novelltorka väller plötsligt tävlingarna in!

Du hittar den uppdaterade listan här

Senast i raden är Whip Förlag och Miramar som gemensamt startat en erotisk novelltävling på temat tabu:

WHIP MEDIA OCH MIRAMIR FÖRLAG
BJUDER IN DIG TILL ÅRETS STORA NOVELLTÄVLING.

”Tabu” är en erotisk antologi om förbjudna kärleksmöten och kommer att ges ut i samband med Bokmässan 2019.
Nu söker vi deltagare som är duktiga på att skriva eggande noveller och vill bli publicerade i ett större sammanhang.

INFORMATION TILL DIG SOM VILL DELTA:

Övergripande:

  • Det finns plats för 40 noveller i antologin
  • Deadline: 31 maj 2019
  • Genre: Erotik.
  • Tema: TABU, förbjudna kärleksmöten. Låt din fantasi sätta gränserna och var inte rädd för att provocera, men det ska tydligt vara erotik och inte mer än så.
  • Boken kommer i första hand att ges ut i tryckt form (danskt band) och e-bok (e-pub 2).
  • Boken kommer eventuellt att även ges ut som ljudbok.

Ekonomi/vinster:

  • Deltagande i tävlingen är helt kostnadsfritt.
  • De utvalda författarna får medverka med sina bidrag och erhåller 5 ex var av den tryckta utgåvan.
  • Ingen royalty utgår.
  • Fördelaktiga utköp kommer att erbjudas de som medverkar, vilket kan ge goda förtjänstmöjligheter vid egen försäljning.
  • Böckerna ska ha en gemensam prisstrategi vid försäljning.
  • Det bidrag som får högst betyg av juryn och därmed vinner tävlingen blir belönad med bl a följande:
    • 4 st fribiljetter till Bokmässan 2019
    • Intervju med fokus på författarskap*
    • Presentkort på 500 kr på shop.whipmedia.se

Tekniska detaljer:

  • Bidragen ska innehålla minst 20 000 och som mest 30 000 tecken inkl mellanslag.
  • Bidragen ska skrivas i Times New Roman, 12 pkt, dubbelt radavstånd (ingen övrig formatering) och mejlas in som Wordfil.
  • Dialoger ska skrivas med ””.
  • Scenbyten ska markeras med ***

Övrigt:

  • Bidragen får inte tidigare ha varit publicerade i en bok.
  • Författare får endast medverka med ett bidrag.
  • Genom att skicka in ett bidrag ger du Whip Media och Miramir Förlag ditt medgivande att använda din novell i antologin. Du garanterar även att det är du som är upphovsmakare till texten och att den inte tidigare har publicerats.
  • Juryn kommer att bestå av Kristina Suomela Björklund (Miramir Förlag), Nicole Löv (Nicole Publishing) och Anders Nyman (Whip Media).

Läs noga igenom samtliga punkter ovan så att du vet vad som gäller. Vinnande bidrag kommer att meddelas senast den 21 juni 2019.

Skicka in dit bidrag genom att mejla miramirmanus@gmx.ch

*) Intervjun publiceras på förlagens respektive sajter och kanaler i sociala medier, samt går ut till Sveriges samlade press via MyNewsdesk. Artikeln kommer även att publiceras i boken.

The post TABU appeared first on Eva Ulleruds Skrivarlya.

Bonnier Carlsens stora manustävling

$
0
0

Efter en torr vår står novelltävlingarna plötsligt som spön i backen och tipslistan har fyllts på dagligen. Nu har de fått sällskap av en riktigt spännande höjdare: Bonnier Carlsens stora manustävling!

Det är förstås ett barnboksmanus som efterfrågas och man har hela sommaren och hösten på sig att skriva, inte förrän i början av januari ska bidragen vara inne. Hela 100.000 i vinstsumma men framför allt ära och berömmelse och möjlighet att få ut framtida verk.  En fantastisk chans!

Så här står det om Bonnier Carlsens stora manustävlingpå deras hemsida:

Är du nästa stora berättare?

Bonnier Carlsen inbjuder till en skrivtävling som gäller manus till kapitelböcker för läsare mellan 7 och 12 år. Prissumman till vinnaren är 100.000 kr. Vi söker nästa Ulf Stark, Astrid Lindgren eller Maria Gripe. Är det du?

Berättelser kan ge kraft och hopp

Det krävs styrka, mod och livsglädje för att vara barn idag, och berättelser kan ge kraft och hopp. Idag möter unga personer berättelser i alla möjliga format, ofta som korta filmklipp eller som långa tv-spel. Men bra berättelser i bokform som engagerar, griper tag, ruskar om, öppnar dörrar och ger unga läsare nya perspektiv behövs mer än någonsin. Berättelser man kan läsa själv eller tillsammans, i lugn och ro.

”Jag minns mycket väl hur det kändes att läsa Ulf Starks manus till Dårfinkar och dönickar under arbetet med Bonniers manustävling 1984. Den berättelsen vann tävlingen och blev en klassiker, och Ulf Stark blev en av våra främsta författare för barn och unga. Jag ser med stor spänning fram emot att följa arbetet med att utse nästa vinnare och framtida stora berättare!”

Eva Bonnier, bokförläggare Albert Bonniers Förlag och tävlingens beskyddare

Öppen för alla

Tävlingen är öppen för alla, och gäller manus till kapitelböcker för läsare mellan 7 och 12 år. Bidragen får inte ha publicerats tidigare i bokform. Vi hoppas på många fantasifulla, roliga, spännande, normbrytande, starka och svindlande bidrag som kan se det fantastiska i såväl vardag som fantasivärld.

Vinnaren belönas med 100.000 kr samt utgivning enligt sedvanligt avtal med Bonnier Carlsen. Andra- och tredjepristagaren tilldelas 25.000 kr vardera.

Juryn består av:

  • Al Gore Contreiras, 11 år, skolelev
  • Farnaz Arbabi, regissör, dramatiker och konstnärlig ledare för Unga Klara
  • Fredrik Olsson, innehållsutvecklare och ljudboksredaktör Bonnier Audio
  • Gunilla Lind, barnbokhandlare
  • Ingrid Danielsson Walldén, 12 år, skolelev
  • Johanna Lundin, recensent och kulturskribent
  • Magnus Öhrn, lektor samt föreståndare vid Centrum för barnkulturforskning
  • Maja Engström, 12 år, skolelev
  • Ulrika Caperius, juryns ordförande och ansvarig förläggare Bonnier Carlsen

Tävlingens beskyddare är:

  • Eva Bonnier, bokförläggare Albert Bonniers förlag
  • Martin Widmark, författare
  • Åsa Larsson, författare

Så här gör du

Skicka in ditt manus senast den 3  januari 2020 (poststämpel) till adressen:

Bonnier Carlsen, Box 3159, 103 63 Stockholm

Märk försändelsen ”Manustävling”.

Tävlingsbidragen ska vara anonyma. Skriv din signatur på manusets alla sidor och bifoga ett förseglat kuvert innehållande ditt namn och kontaktuppgifter, samt manusets titel. Skriv din signatur på kuvertet. Manuskripten kommer inte att returneras.

Förlaget förbehåller sig rätten att inte dela ut ett eller båda priserna om juryn inte hittar något bidrag som motsvarar dess kvalitetsanspråk. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Juryns beslut kan ej överklagas.

För ytterligare information

Manustävlingen

Ulrika Caperius, ulrika.caperius@bonniercarlsen.se

Presskontakt

Jenny Helldahl, jenny.helldahl@bonnierforlagen.se

The post Bonnier Carlsens stora manustävling appeared first on Eva Ulleruds Skrivarlya.

Bonnier Carlsens stora manustävling!

$
0
0

Efter en torr vår står novelltävlingarna plötsligt som spön i backen och tipslistan har fyllts på dagligen. Nu har de fått sällskap av en riktigt spännande höjdare: Bonnier Carlsens stora manustävling!

Det är förstås ett barnboksmanus som efterfrågas och man har hela sommaren och hösten på sig att skriva, inte förrän i början av januari ska bidragen vara inne. Hela 100.000 i vinstsumma men framför allt ära och berömmelse och möjlighet att få ut framtida verk.  En fantastisk chans!

Så här står det om Bonnier Carlsens stora manustävlingpå deras hemsida:

Är du nästa stora berättare?

Bonnier Carlsen inbjuder till en skrivtävling som gäller manus till kapitelböcker för läsare mellan 7 och 12 år. Prissumman till vinnaren är 100.000 kr. Vi söker nästa Ulf Stark, Astrid Lindgren eller Maria Gripe. Är det du?

Berättelser kan ge kraft och hopp

Det krävs styrka, mod och livsglädje för att vara barn idag, och berättelser kan ge kraft och hopp. Idag möter unga personer berättelser i alla möjliga format, ofta som korta filmklipp eller som långa tv-spel. Men bra berättelser i bokform som engagerar, griper tag, ruskar om, öppnar dörrar och ger unga läsare nya perspektiv behövs mer än någonsin. Berättelser man kan läsa själv eller tillsammans, i lugn och ro.

”Jag minns mycket väl hur det kändes att läsa Ulf Starks manus till Dårfinkar och dönickar under arbetet med Bonniers manustävling 1984. Den berättelsen vann tävlingen och blev en klassiker, och Ulf Stark blev en av våra främsta författare för barn och unga. Jag ser med stor spänning fram emot att följa arbetet med att utse nästa vinnare och framtida stora berättare!”

Eva Bonnier, bokförläggare Albert Bonniers Förlag och tävlingens beskyddare

Öppen för alla

Tävlingen är öppen för alla, och gäller manus till kapitelböcker för läsare mellan 7 och 12 år. Bidragen får inte ha publicerats tidigare i bokform. Vi hoppas på många fantasifulla, roliga, spännande, normbrytande, starka och svindlande bidrag som kan se det fantastiska i såväl vardag som fantasivärld.

Vinnaren belönas med 100.000 kr samt utgivning enligt sedvanligt avtal med Bonnier Carlsen. Andra- och tredjepristagaren tilldelas 25.000 kr vardera.

Juryn består av:

  • Al Gore Contreiras, 11 år, skolelev
  • Farnaz Arbabi, regissör, dramatiker och konstnärlig ledare för Unga Klara
  • Fredrik Olsson, innehållsutvecklare och ljudboksredaktör Bonnier Audio
  • Gunilla Lind, barnbokhandlare
  • Ingrid Danielsson Walldén, 12 år, skolelev
  • Johanna Lundin, recensent och kulturskribent
  • Magnus Öhrn, lektor samt föreståndare vid Centrum för barnkulturforskning
  • Maja Engström, 12 år, skolelev
  • Ulrika Caperius, juryns ordförande och ansvarig förläggare Bonnier Carlsen

Tävlingens beskyddare är:

  • Eva Bonnier, bokförläggare Albert Bonniers förlag
  • Martin Widmark, författare
  • Åsa Larsson, författare

Så här gör du

Skicka in ditt manus senast den 3  januari 2020 (poststämpel) till adressen:

Bonnier Carlsen, Box 3159, 103 63 Stockholm

Märk försändelsen ”Manustävling”.

Tävlingsbidragen ska vara anonyma. Skriv din signatur på manusets alla sidor och bifoga ett förseglat kuvert innehållande ditt namn och kontaktuppgifter, samt manusets titel. Skriv din signatur på kuvertet. Manuskripten kommer inte att returneras.

Förlaget förbehåller sig rätten att inte dela ut ett eller båda priserna om juryn inte hittar något bidrag som motsvarar dess kvalitetsanspråk. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Juryns beslut kan ej överklagas.

För ytterligare information

Manustävlingen

Ulrika Caperius, ulrika.caperius@bonniercarlsen.se

The post Bonnier Carlsens stora manustävling! appeared first on Eva Ulleruds Skrivarlya.

Viewing all 128 articles
Browse latest View live